dimecres, 24 de setembre del 2014

Compromís considera la reforma de la llei electoral un atac a les llibertats del poble de Moncofa


El govern de Mariano Rajoy ve anunciant des de fa unes setmanes una modificació de l’actual Llei Orgànica 5/1985, de 19 de juny, del Règim Electoral General pel que fa a les eleccions municipals. Tot i que no hi ha encara cap proposta concreta, les diverses informacions apunten a, d’una banda, l’elecció directa dels alcaldes (de manera automàtica o amb una segona volta) i, d’una altra, i més punyent, l’assignació de la majoria absoluta dels regidors corresponents al partit que obtinga un determinat percentatge de vots, repartint-ne els regidors restants entre les altres formacions polítiques segons l’actual sistema (Llei d’Hondt).

L’actual sistema electoral compta amb dos filtres que distorsionen la voluntat popular: d’una banda, la fórmula d’assignació de regidors (l’anomenada Llei d’Hondt), que premia les llistes més votades i castiga les minoritàries, i, d’una altra, la del 5 % necessari per a optar a la representació, que deixa fora, de vegades, opcions que sí que l’obtindrien amb un sistema proporcional.

Ara,la situació electoral comença a modificar-se per la consciència politica dels ciutadans. El trencament del bipartidisme és imminent i la reacció del PP és un intent de fer un cop d'estat legal a la democràcia per consolidar el seu poder.

Aquesta llei estatal,afectara directament a la llibertat dels municipis i retallarà les llibertats democràtiques dels seus veïns a favor de l'avaricia del poder.Com explica el regidor i portaveu de Compromís per Moncofa,Josep Canós:"No saben com continuar en el poder i només reformen la constitució per afavorir sempre als mateixos. Des de la nostra posició municipal hem de fer tot allò que estiga en les nostres mans per impedir aquest atac a la democràcia que ens afecta a tots els veïns de Moncofa".

Des de Bloc-Compromís,manifesten el seu rebuig a la modificació de la llei electoral per aconseguir una major adequació amb la voluntat democràtica de la ciutadania. També demanaran la substitució del mètode d’Hondt i l'eliminació de la barrera electoral del 5 % i l'establiment d’un sistema de llistes obertes perquè el poble tinga el poder de decidir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada