dilluns, 16 de novembre del 2009

Una miqueta d'historia....

Municipi d'origen àrab. Se li va concedir, després de la conquesta per Jaume I, la Carta de poblament en 1254 per Guillem de Moncada, a favor de Bernat Mestres i 37 pobladors més. En l'any 1609 en el barri marítim del Grau es va produir l'expulsió dels moriscs des del seu port i Torre Vigia, avui en ruïnes. La història de Moncofa sempre ha estat lligada a la Mar Mediterrànea per mitjà del poblat marítim de pescadors, pioner en aquesta part del litoral, i és allí on, segons compte la llegenda, va arribar la seva patrona Santa Maria Magdalena, quan la duien cap a Marsella . En l'actualitat encara pot observar-se en l'interior el cèrcol "Muralla", avui sobrepassat a causa de l'expansió urbana.
L'agricultura és un dels pilars econòmics de la població. La distribució agrícola ocupa una superfície de 13.150 Ha , sent els seus principals productes el taronger, també ho eren els melons i els tomàquets, famosos en tota la província, però a causa de la venda de terreny per a urbanitzar i la poca solvència econòmica de l'agricultura en els nostres dies són gairebé extints. La indústria es basa en el cartró, calçat i taulell (dels pobles confrontants). En l'actualitat cobra total importància el sector turístic al contar amb un pla agressivament urbanístic, orientat al turisme i comerç de serveis.

  • Festes patronals. En honor de Santa María Magdalena. Se celebren del 18 al 30 de Juliol . Tenen lloc els espectacles taurins, revetlles i actes emotius com el desembarcament de la Patrona, sent una tradició de 500 anys.

  • Festes Patronals del Grau. Se celebren del 15 al 30 juliol en honor de Sant Roc.

  • Festes de Sant Antoni. Se celebren des del 1º dissabte d'octubre fins al següent dissabte.

  • Nit de Sant Joan. Fogueres en la platja, revetlles, focs d'artifici, ... Moncofa rep l'estiu amb milers de persones gaudint del primer bany, el 23 de juny.

  • Setmana Santa. Trobada de cofradies de tambors de la província. Processó dels Caputxins el Divendre Santa i la processó del Diumenge de Resurrecció, on el carrer és decorada amb unes estovalles de flors.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada